ez + az

Vajon van szegénységtudatod? Olvasd el és megtudod!

Blogra vetette: Szatmári Nóra

A következő gondolatsor jelenlegi ideológiámat, eszméimet tükrözik. Nem kell egyetérteni velem, sőt. Bátran ellent lehet mondani. Nyitott vagyok mindenféle eszmecserére, kulturált formában. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy azok a témák, amiket rendre előhozok, azok elsősorban a személyes vagy online konzultációk során merülnek fel, és egyfajta általános útmutatási célból vetem ezeket a sorokat papírra… vagyis szerkesztői felületre 🙂

A szegénységtudat egy olyan energetikai és tudati minta, ami jelentős mértékben képes megnyomorítani az ember életét. Az, aki eljut a felismerésig, jó eséllyel – és kitartó munkával, önfejlesztéssel! – le tudja gyűrni a negatív mintákat, aztán képes azok ellen tenni.

A lenti listát olvasva jegyzeteld fel, mire válaszoltál igennel, vagy épp nemmel. Fontos, hogy felesleges becsapnod önmagadat hamis válaszokkal. Nem másoknak kell elszámolnod, hanem magadnak kell szembesülöd azzal, ha van szegénységtudatod. 6-7 határozott igen válasz egyértelműen jelzi a szegénységtudat meglétét. Bátran végezz öndiagnózist! Ez nem ciki! Az sokkal cikibb, ha nem vagy tisztában önmagaddal, a gondolkodásoddal, az ideológiáddal – ami a pénzhez és a vagyonhoz kapcsolódik. Nem az a baj, ha a szegénységtudat gyökeret vert benned! Az a baj, ha tartósan ezzel élsz együtt és állandóan másokra mutogatsz a pénztelenségből fakadó gondjaid miatt.

Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy a pénztelenség azonos a szegénységgel.
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy a szegénység kialakulása és tartós megléte bizonyos emberek vagy csoportok miatt van, és a világban csak a kiváltságosoknak terem babér.
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy a gazdagoknak kötelességük adakozni és támogatni a szegényeket.
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy tisztességesen lehetetlenség meggazdagodni.
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy mindig a regnáló kormány felelős azért, hogy az emberek milyen életszínvonalon élnek. Bár már az előző kormány esetében is ugyanezt gondoltad…
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy nincsenek lehetőségeid aktuális helyzeted megváltoztatására. Nincs mód arra, hogy bőségben élj.
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy karmikus okok miatt vagy szegény.
Hiszed, sőt, meggyőződésed, ha már karmikus okok miatt vagy szegény, nem küzdesz azért, hogy ezen változtass, hiszen ez a sorsod.
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy te nem vagy alkalmas vállalkozónak, kereskedőnek, csakis az alkalmazotti lét jár neked. 
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy bizonyos munkatípusok, munkakörök, feladatok, tennivalók szörnyűek. Talán nem is neveznél munkának bizonyos folyamatokat, vagy legalábbis tisztességes munkának biztosan nem.
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy az államnak alanyi jogon biztosítania kell az embereknek különféle juttatásokat. (Pl.: segélyek, járadékok, pótlékok, utalványok, stb.).
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy a nagyvállalatok (multik) teszik tönkre az országot és a kisvállalkozókat.
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy egy üzlet megkötésekor, ha az egyik fél jól jár, akkor a másik biztosan csak veszíthet azon.
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy a kötelező iskolai körök lezárultával a tanulás és az új ismeretek befogadásának vége, és már csak dolgoznod kell. Nem akarsz szellemileg fejlődni, új ismeretekre szert tenni, hisz már tanultál épp eleget.
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy a pénzbeni gazdagság és a bőség egy és ugyanaz.
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy egyszer megnyered a lottó ötöst, addig pedig csak alacsony fokozaton tevékenykedsz.
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy a vállalkozók (vagy más vállalkozók) azért tartanak előrébb, mint te, mert mást sem csinálnak, mint adót csalnak.
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy a főnököd nem veszi észre a benned rejlő lehetőségeket, és jogtalanul keresel kevesebbet, mint a kollégád.
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy a kollégád soha, semmit nem csinál, mindig csak te dolgozol. A szomszédnak munka nélkül terem babér. Aki szép autóval jár, az minden, csak nem ember a szemedben.
Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogyha egyszer sok pénzed lesz, végre boldog leszel.

+ 1. Hiszed, sőt, meggyőződésed, hogy pénzt csak pénz tud fialni.

Ha a felsoroltak közül legalább 6-7 állításban magadra ismertél, akkor a szegénységtudat bizony benned is jelen van. Nem kell elfogadnod, hogy az, ami most a pénztárcádban, a zsebeidben vagy a bankszámládon van, annyi jár neked. Jár több, de azért mostantól másképp kell megdolgoznod. Hangsúlyozom: MÁSKÉPP. Bátrabbnak kell lenned, váltanod kell. Változtass a szokásaidon, kelj fel hamarabb, menj tanulni, fejleszd magadat. Számtalanszor hallom, hogy: „de hát nekem nincs pénzem erre a tanfolyamra!”. Én ezt értem, de hogy akarsz többet keresni, ha nem értesz magasabb szintű folyamatokhoz? Szerintem legközelebb ne autóra vegyél fel hitelt, hanem tanulásra. Mert amig az autód csak viszi a pénzt, addig a tanulás és annak eredménye hosszú távon garantáltan hozza.

Nézzük meg a szegénységtudat mindennapi megjelenésének remek példáit:

A szegénységtudatú ember anyagi jellegű döntéseiben benne van a szegénység ismerve: Az olcsó(bb) termékeket keresi a boltokban és minden esetben az árat részesíti előnyben a minőséggel szemben. Képes rengeteg időt és energiát belefektetni abba, hogy a boltokat végigjárja némi spórolásért cserébe. Közben egyszerűen nem látja be azt, micsoda értéket veszít el a keresgélés közben. Az IDŐt. (MÉG) Nem érti, hogy az az idő sokkal nagyobb érték, mint a megspórolt párszáz Forint. A gyengébb minőségű áruból fakadó későbbi bonyodalmakról már nem is szólva… Amennyiben ugyanezt az időt produktív tevékenységbe (tanulás, új munka keresése, aktuális problémák felszámolása) fektetné, meglepő gyorsasággal jutna magasabbra, s idővel megvehetné a drágább holmikat is.

Családi példa: megboldogult (egyébként imádott) nagymamám képes volt hosszú listákat összeállítani arról, hogy hol olcsóbb a meggybefőtt, az ásványvíz, a hús, a rizs. Utána a listát a kezembe nyomta, hogy akkor menjek beszerző körútra. ÉN. Menjek el az Auchan-ba, aztán a Tesco-ba, aztán a Spar-ba, aztán a CBA-ba. (Ez itt nem a rekám helye! 😀 ) Na kérem szépen, ha ezeket én mind végigjártam VOLNA, az minimum 5-6 órámba került VOLNA. Helyreraktam a nagyi gondolatait, és azt mondtam, hogy „Igen nagyi, megígértem, hogy bevásárolok, de nem azon az áron, hogy az én autómból elfurikázzak fél tanknyi üzemanyagot, neked pedig megspóroljak 500 Ft-ot! Az én időmmel és energiámmal ilyen formában nem gazdálgodhatsz, bármennyire is szeretlek.”
Azt kértem tőle, válasszon egy konkrét boltot, ott beszerzek mindent, és még arra is hajlandó vagyok, hogy a meg nem spórolt különbözetet én fizessem. Így én boldog voltam, ő meg még nálam is boldogabb. Miért? Mert rájött, hogy ő, a közel 90 évével már nem tudná a boltokat végégjárni, aztán meg még cipekedni is. Hálás volt, hogy ezt megtettem neki rendszeresen. Felállítottam a szabályokat és működött a rendszer. Tipikus szegénységtudat a nagyi oldaláról, és nem szegénységtudat az enyémről.

Szegénységtudat és vállalkozás

A szegénységtudatú ember jellemzően nem mer vállalkozni, főleg nem változtatni. Amennyiben a változás pénzbe kerül, akkor azonnal visszavonulót fúj. Sőt, mi több! Meggyőzi magát arról, hogy tökéletes döntést hozott. Tudatalatti célja, hogy fenntartsa azt a közeget, amiben a szegénységet továbbra is életben tarthatja.
Példa: Nem vállal munkát a versenyszférában, hanem marad az államigazgatásban, jóval alacsonyabb bérért – ez számára biztosabbnak tűnik. Gyakorlatilag nem, vagy csak erős kényszerhelyzetben (kirúgják) vállal bármilyen kockáztatot.

A szegénységtudatú emberek nem hiszik el, hogy meg lehet gazdagodni tisztességésen, ezért nagyrészt CSAK nem tisztességes módszerekkel akarnak bevetél növekedést elérni. NEM! Nem törvénytelen dolgokra utalok (lopás, csalás, sikkasztás, stb.)! De akkor mire? Arra, ahogy a környezetüket manipulálják akár minimális haszon reményében is. Számos szegénységtudattal élő pályázik örökségre (nem akar dolgozni) a könnyű haszon reményében. Képesek áltevékenységet folytatni annak érdekében, hogy kedvezményezettek lehessenek.

A szegénységtudatú emberek nem hiszik el, hogy napi 8 órás munkából csak igen ritkán lehet magasban lévő babérokra törni. A nem szegénységtudattal élő emberek pontosan tudják, hogy sok éjszakát, hétvégét és ünnepnapot be kell áldozni a kimagasló eredményekért.

A szegénységtudatú emberek fő ismérve, hogy jóval tehetősebbnek mutatják magukat a valódi helyzetüknél, anyagi növekedéssel dicsekszenek, mindeközben napjaik tele van anyagi problémákkal.

A szegénységtudatú emberek jóval nagyobb hitelt vállalnak be, mint amennyit valójában fizetni tudnak (és ezt már a hitfelvétel pillanatában is pontosan tudják!). Ők szokták azt mondani, hogy: Hát, majd lesz valahogy!

A nem szegénységtudattal élő emberek soha nem nyújtózkodnak tovább a takarójuknál, sőt! Mindig van stratégiai tartalékuk.

Akció és ingyenesség

A szegénységtudatú emberek folyton az akciókat nézik, emellett megjelennek ott, ahol alkalmi ingyenes szolgáltatásokat kínálnak.
Példa: menjünk ingyen gyerekkoncertre. Aha… és ott nyomorognak, tülekednek, és a fél órás ingyen koncert után háborognak, mert miért nem másfél órás az ingyen koncert.
Bizony gyakori, hogy barátaik, rokonaik jóindulatát használják fel arra, hogy némi költséget megtakaríthassanak. Persze fordítva már nem tudnak és nem akarnak anyagi (sem időbeli!) segítséget nyújtani a rászorulóknak.

INGYEN JÓSLÁS témájáról itt olvashatsz

Példa: volt ismerősöm, aki többször megkért, hogy ugyan vigyem el ide vagy oda, mert neki nincs autója. Amikor már a harmadik alkalommal rabolta az időmet, megmondtam neki kerek-perec, hogy engem többet ne hívjon, az én időmmel és üzemanyagommal ne gazdálkodjon kedvére.
Mi volt a válasza? „Milyen izé vagy már! Neked van kocsid, mér’ fáj ez neked???” Tipikus szegénységtudat…

Bevétel, kiadás, költség

A szegénységtudatú ember elsősorban a költségek csökkentésére irányítja a figyelmét, ahelyett, hogy a bevételek növelésére szánná ugyanazt. Nem cselekszik, mert az pénzbe kerül.
Példa: vállalkozások nem hirdetnek, mert az pénzbe kerül. Közben nem nő vagy épp már csökken a bevétel. Sebaj, megspóroltunk egy halom reklámpénzt.

A szegénységtudat iszonyatos módon beszűkíti az emberi gondolkodás perifériáját, ezért olyan nehéz kilépni belőle.

A szegénységtudatot nem ismerő emberek rendre vezetnek költségvetést, a szegénységtudattal rendelkezők nem. Ezért tud jó döntést hozni a jómodú(bb), mert látja papíron leírva a lehetőségeit és a gátjait.

Jövőkép

A szegénységtudatú ember nem hisz a jövő másságában. Abban hisz, hogy a jövő épp ugyanolyan anyagi gondokat hoz, amik most is jelen vannak. Nem bízik a jövőben, így pedig sem a cselekedetei jövőbeni pozitív eredményeiben, és legvégsősoron önmagában sem.
Mivel:

Mindenkinek a saját gondolatai formálják az életét…

ezért nem csoda, ha a jövőbe vetett teljes hitetlenség tényleg pont ugyanazt fogja hozni, ami eddig is megvolt. A változatlanságot.

Tapasztalom, hogy meglepően sok hívő ember él szegénységtudattal. Kinyilatkoztatják, hogy hisznek Istenben, de ez BIZTOSAN NEM igaz. Miért? Mert, amikor az anyagi dolgaik kerülnek szóba, – érdekes módon… – megoldások helyett csak kifogások vannak. Most ez van, most az van… válság van, tél van, kevés van, sok van… valamiből biztosan van… KIFOGÁSBÓL! A rengeteg kifogásból már gyerekotthonokat, játszótereket, közösségi házakat lehetett volna építeni. Aki tényleg hisz Istenben, az nem keres kifogást! Mert hisz abban, hogy Isten által minden lehetségessé válik.

Emellett van jó hírem is: Sok hívő embert ismerek, akik őszintén hisznek Istenben, Isten támogatásában, ÉS emellett cselekszenek, így pedig remek eredményeket érnek el. Minden bizonnyal az ő hitük stabilabb.

5 dolog, ami jelzi, közöd nincs a spiritualitáshoz!

Azon túl, hogy a szegénységtudat gyakorta szülői minta, és nehéz tovaűzni, mégsem lehetetlen! A hit abban, hogy a munkával, a cselekvéssel megváltozik a pénzhez való viszony… na ez előrébb visz. A hit gyakorlatilag mindenen képes változtatni, és mindent szépen elrendez. A hit megszerzése irtózatos sok munkát igényel.

Meglátásom szerint alapvetően KETTŐ FÉLE emberi csoport létezik.

  • Akinek virágzik az élete, képes a béke és a szeretet kinyilatkoztatására, megtartására. Nekik biztosan van hitük. Ez nem azonos az Istenhittel. Végeredményképpen bőségben élnek.
  • Akinek az élete tartósan romokban hever, csak a kétely, az aggódás, a félelem és a különféle viták töltik ki a mindennapokat… nos, nekik nincs hitük, akkor sem, ha Istenfélők. Az Istenfélés szerintem nem hit. (Erről egyébként senkivel nem óhajtok vitába bonyolódni.) Végeredményképpen szegénységben élnek.

Innentől kezdve alapvetően a következő lehetőségek állnak rendelkezésre mindenki számára:

  • A szegénységtudat „ápolása” és teljes kockázatmentesség. Abban maradni egy életen át, ahogy most van.
  • Hit a jobban, a kedvezőbben, a lehetőségben. Ehhez változásra van szükség. Kockázatvállalásra. MÁSban való elköteleződésre. Ez sok munkát igényel. Önfejlesztést, tanulást, elhivatottságot. Válaszd ezt az utat, aztán a dolgaid és a körülményeid elkezdenek módosulni. Hazugság az, hogy egy ilyen változáshoz kijelölt út nem hoz némi szenvedést és verejtéket. Az igazság az, hogy hoz, de ha már dolgozol valamiért, annak legyen eredménye és értelme.

Aki pedig úgy olvasta végig a gondolataimat, hogy egyébként sincs szegénységtudata, azt külön kiemelve, hálásan köszöntöm itt, a cikk végén 🙂

Sok sikert!

Írd meg a cikk alatt, te mivel egészítenéd ki a listámat. Köszönöm 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .