ez + az

Bak hava | 2019. december 22. | Nap és Szaturnusz együttállás

A Bak jegyet uraló hónap 2019-ben december 22-én, 05:20-kor kezdődik, és a Bak csillagképről nyerte a nevét, mely az i.e. két évezredben adott otthont a Napnak. Beköszönt a csillagászati tél.


A Nap és a Szaturnusz éves találkozójára a Bak havában adódik mód – itt, 2019-ben a Szaturnusz együttáll a Plútóval is. Sokan fogunk másképp látni fontos dolgokat, felismerünk jelentős helyzeteket, megétjük, mi és miért történik. Amikor ezen két hatalmas bolygó (Nap és Szaturnusz) összetalálkozik, az mindig valamiféle komoly erőpróbát jelez és jelent. A nagy döntés, hogy mit nem csinálunk tovább. A nagy válaszút, amikor el merünk indulni valami egészen új dolog felé. Amikor megmérettetünk és türelemmel, kitartással, logikus gondolkodással nyertesekké válhatunk. A Szaturnusz jegyet váltott még 2017. decemberében, és a Bakban tartózkodik 2020. márciusáig, aztán rövid időre áthúzódik a Vízöntőbe. Ezt követően megtorpan, visszatér, s csak 2020. decemberében csinál végleges székfogalást a Vízöntőben.

nap-neptun

A magyar elnevezés nem pontos, a görög, illetve latin megjelölés (Aigokerosz, Capricornus) „kecskeszarvat viselőt” jelent, a csillagképet ugyanis egy elől kecske, hátul hal keveréklény testesítette meg. A jele is a kecske–hal ábrázolásokból egyszerűsödött le: E „szörnyszülött” keletkezésének megint csak csillagászati-naptári oka lehetett.

A Bak jó 10 000 éve Egyenlítő alatti, tehát „alvilági vizekbe” érő csillagkép, az eget tanulmányozó ember is már ilyennek ismerhette meg. A mezopotámiai Éának, a föld, a vizek és a déli égbolt urának a jelképe volt. „Nedves közeg” egész környezete: szomszédja a Vízöntő, felette a Delfin, alatta a Déli Hal és a Flamingó (újkori nevén Daru).

Csillagmitológiája szerint viszont a Bak a halálból, halál-állapotból visszatérő isten jelképe, aki azért jelenik meg kecskegida képében, mert a mitologikus tudatra jellemző módon a hérosznak, istennek gyakran át kell esnie egy sajátos törzsfejlődésen, adott esetben úgy, hogy valamely hidegvérű állat képében tölti halotti, magzati létét, négylábúként születik e világra, ember alakban végzi el itteni feladatait, és madáralakban távozik a túlvilágra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .