Egyéb

Nap a Bika jegyben | 2018.04.20

A Bika a Zodiákus legszebb csillagképe – szerintem 🙂

A Kost követi, az Ikreket előzi meg az állatövi sorban. A Bika jegy normális esetben április 20/21. és május 20/21. közötti időszak uralkodója. 2018-ban április 20-án eléri a Nap a Bika jegyét.

2018.04.20., péntek

A Nap és a Bika csillagjegy egyesülnek.

A Bika és a Mérleg hava hagyományosan az esküvők, a nagy igenek, az új fogadalmak ideje, hisz mindkét hónapot a szerelem istennője, Vénusz uralja.

Forrás: Jeles Napok

A Bika jegyhez fűződő mitologikus valamint tárgyi emlékanyag nagyon gazdag. Legfőbb oka talán az lehet, hogy az ókori magaskultúrák felvirágzásának kezdetén az évkezdő tavaszpont még a Bikába esett. Ez az időszak a bikaistenek és tehénistennők tiszteletének virágkora. Amikor a tavaszpont továbbhátrált a Kos csillagképbe, a bikamítoszok értelme is megváltozott.

Sok ismert rege a héroszoknak a bikával vívott küzdelméről szól. Ezek egy része a tavaszpont birtoklásáért folyik a régi tulajdonos, a Bika, és az utód, a Kos képviselője között. Az elbeszélő ezekben a történetekben az új korszak pártján áll, ezért a Bika a letűnt világ, immár alvilág képviselője.

Egyiptomban ez a harc a Szeth bika és Hórusz napisten között folyik. Persze Hórusz győz – a Szeth-kultusz az ó-birodalom végén lehanyatlik Egyiptomban –, a napisten megölt ellenfelét földarabolja, combját a Sarkcsillaghoz kötözi. A „Marhacomb” csillagkép a mi Göncölszekerünk, amelyet egy római korból való csillagtérképen ugyanolyan kos õriz, amilyen az állatövi jegyek sorában is található.

A krétai Minotaurusz-mítosz egyik lehetséges jelentése szintén ez. Thészeusz, a Kos-naphérosz azért megy le a labirintus-alvilágba lecsúszott Bika-Minoszhoz, hogy tőle a tavaszpontot megszerezze, amelyet a fonálgombolyag jelképez: a fonál a Nap útja, a gombolyag a rajta lévő csomópont vagy maga a Nap. A csillagászati korszakváltásra látszik emlékezni a híres bibliai epizód, amelyben a „kosszarvú” Mózes, az új törvények hozója összetöri az aranyborjút, a régi vallás immár tartalmát vesztett, „néma bálvánnyá” degradálódott jelképét.

Kérlek, like-old és oszd meg, segítsd a barátaid, ismerőseid fejlődését, ismeretszerzését! Köszönöm!
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..