ez + az

A kártyajóslás etikája – hol lehet elcsúszni a banánhéjon?

Bátran, nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem, hogy meglehetősen nagy gyakorlatot szereztem hosszú évek alatt a témában. Sok hibába beleestem, ám okultam is azokból. Kártyajóslás? Kártyavetés? Mit tehet a „jós”, és mit nem?

Egyáltalán, hol kezdődik a jóslás, mi a javaslás, hogyan lehet úgy formálni a szavakat, hogy az biztosan ne legyen a kliens kárára?

Hiszem és vallom azt, hogy sokszor nem az a fontos, hogy mi van a lapokra vagy a lapokba „írva”, hanem az, hogy miként adom át az információt a vendégnek. Mert ezen áll vagy bukik a tanácsadás teljes menete. Mi működik és mi nem? Mivel lehet kárt okozni? A kártyalapok értelmezése egy meglehetősen sokrétű feladat, hisz, én, a vendég, vagy egy harmadik személy láthatja teljesen másként az eseménysort, ami kiolvasható a lapokból. A kártyavetés attól egyedi és különleges, hogy bizalmat szavazol a jövendőmondónak, és figyelsz arra, amit mond. De arra is figyelj, ahogyan mondja. A látszólag „rosszat” át lehet adni

– drámaian, siránkozva, lelombozó szavakkal

– korrekten, azonnali kiútkeresés lehetőségével, jó tanáccsal

Melyiket hallanád szívesebben?

Elkövettem már hibát, hisz ült velem szemben a vendég, s tudom, hogy alkalmanként sokkal többet várt el tőlem, mint amit én hajlandó voltam nyújtani (a kérdés nem az, tudok-e, hanem az, akarok-e). Mert itt kezdődik a kliens szabad akaratának befolyásolása, ami szigorúan tilos. Néha kénytelen vagyok kimondani, mit csináljon, és mit hagyjon abba sürgősen, különben nem fog tudni kimászni a gödörből. Tudom, hogy ezzel adok neki lendületet, ugyanakkor az alapvető döntéseket mégis neki kell(ene) meghoznia. Ugyanakkor drasztikusan sosem avatkozom az életébe! Érzem, mit lépne, s elsősorban megerősítem, így bátorrá teszem.

Bejelentkezés személyes tanácsadásra, a cikkben leírtak szerint:

Nóra ¤
+36 (70) 311 61 25 ¤ Asztrológia, Tarot útmutatás
Skype-on és Viber-en is ¤ fizethető előzetesen: www.reggeli.hu webáruház

Etikai vétségek sokaságát követik el kártyajósok csak a pénzbevételek gyarapítása érdekében. A legtöbbjüknek eszébe sem jut az, hogy létezik karma, és a sors keze előbb vagy utóbb mindenkinél követeli a jussát…

Ugyanakkor kimondható, hogy nem csak a kártyavetők tehetnek arról, hogy etikai vétség történik egy tanácsadás során. Miért? Azért, mert sokan úgy jönnek hozzánk, hogy ítéletet mondjunk férjük, kollégájuk stb. feje felett, döntsünk helyettük, netán még meg is dicsérjük őt az elkövetett hibáiért.

Ez az első számú szabály! Kötelező betartani: soha, senkitől nem vehetjük el a tanulás lehetőségét, az okulást, a tapasztalatszerzést. Segíthetünk neki, foghatjuk a kezét, de nem mondhatjuk meg mi fog történni vele pontosan, és különösen nem DÁTUMokkal övezve. A jövő igenis képlékeny. Az természetes reakció, és viselkedési forma, hogy az ember személyiségéből eredendően a legvalószínűbb jövőképet szeretné felállítani magának. De nagyon nem mindegy, hogy az információkat tényként tárjuk elé, mert ez esetben laza egyszerűséggel valóban be is fogja teljesíteni (azaz, igazat mondott a jós, hűha, mindent tudott).

Csakhogy nem ez a dolgunk! A dolgunk az, hogy utakat tárjunk fel, segítsünk tisztán látni, megérteni, elfogadni a változást, összességében segítsünk lehetőségeket találni élete problémáinak megoldására, valamint ezeket az utakat végigjárva megnézni, mi is történne, ha ezen utak valamelyikét választaná. Így felvértezve a tudással, már biztosabban tud dönteni, ki tud úgy menni az ajtón, hogy fel mer vállalni új dolgokat, ki tud ugrani a mókuskerékből, hiszen tudja, hogy a döntésével miként tud fejlődni, hová tud eljutni. A biztos rossz is jobb, mint a teljes bizonytalanság. Emellett természetesen további opció lehet mindenki számára, hogy halogatja a döntését, és nem változtat semmin.


Munkámhoz a Két Ösvény tarot kártyát használom, fellelhető: www.reggeli.hu

Meglátásom szerint kifejezetten sokat lehet segíteni a kliensen, ha az adott helyzetére bemutatunk egy helyes viselkedés mintát (persze… kinek és mi a helyes?). A legtöbb ember egy nehéz helyzetben nem tudja, miként viselkedjen, merre lépjen, hol kérjen segítséget, – vagy olyan nyomasztó félelmei vannak, amik alapvetően akadályozzák a változtatás irányába való haladást. A (zseniális…) TV sorozatokból jól ismert problémamegoldások az életben aligha működnek… A barátok – leginkább puszta jó szándékból – nem nyilatkoznak, inkább csak sajnálkoznak, de kimondható, hogy a lehető legritkábban szólnak a témához építően. Aki tanácsadóként jelen van egy ilyen helyzetben, annak korrektnek és racionálisnak kell maradnia. Akár a Tarot, akár a cigánykártya remek segédeszköz lehet a mélyen húzódó vonulatok megértéséhez, – ez az, amiben segíthetünk!

Jöjjön a hogyan, mit, miként kérdés, a mikor és a miért helyett!

Nem az a lényeg, hogy:

Mikor jön már az igazi? hanem… Mit kell másképp tennem, hogy jöjjön az igazi?
Mikor rugják már ki a … kollégát? hanem… Mit tegyek én, hogy javuljon a munkahelyi közeg? Nekem kell változtatnom?
Miért keres XY sokkal többet, mint én, pedig… hanem… Mit kell tennem, hogy javuljanak az esélyeim? Netán váltsak munkahelyen? Az mit hozna?
Miért boldog a volt férjem, és én miért nem vagyok az? hanem… Hogyan viszonyuljak hozzá? Hogyan válhatok boldoggá? Min változtassak?
Miért pont én… hanem… Miről kell lemondanom? Mit tegyek másképp? Miként tudok kilépni a saját ördögi körömből?

Érzékeled a különbséget?

Segíthetünk feltárni a különböző kapcsolatok mibenlétét, hol csúszott el a kommunikáció, mit teszel rosszul, min kellene sürgősen változtatnod, stb… de ettől a szabad akarat, a végső döntés a kezedben marad!

Ki kell mondanunk, hogy a legtöbb embernek az a legkomolyabb problémája, hogy belevesznek az érzelmekbe, az egyoldalú szemléletmódba, illetve a különböző felvett viselkedések útvesztőibe. Nem veszik figyelembe, hogy mások ugyanazt a helyzetet másképp látják, értékelik.

Végül egy nagyon fontos etikai kérdés, amely napi szinten előkerül, – de a mi esetünkben a válasz egyértelműen és mindig nem, és nem utolsó sorban minden energetikával foglalkozó szakemberre vonatkozik: TILOS kötést tenni a hozzánk bizalommal forduló emberekre! Ezt sajnos többen megteszik, és sokszor csak azon célból, hogy az az ember, aki megfordul náluk ellenállhatatlan kényszert érezzen arra, hogy visszamenjen, – ha kell ha nem. Elkezdi „Istenként” imádni a tanácsadót, és csak benne látja élete megoldásának kulcsát, csak nála keresi kérdéseire a válaszokat. Alapvetően mi vagyunk életünk megoldásának kulcsa. Csak mi dönthetünk életünk felett, és csak mi vállalhatjuk a felelősséget döntésünkért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .